Heilige Grond

#25 - De Bijbel in dialoog met geloof, cultuur en wetenschap, met Mechteld Jansen en Koert van Bekkum

February 10, 2023 PThU & TUKampen | Utrecht
Heilige Grond
#25 - De Bijbel in dialoog met geloof, cultuur en wetenschap, met Mechteld Jansen en Koert van Bekkum
Show Notes

Koert van Bekkum, hoogleraar Oude Testament en Mechteld Jansen, emeritus-hoogleraar Interculturele Theologie en Missiologie bespreken in deze podcastaflevering de recent uitgekomen “Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap” waaraan zij beiden een bijdrage hebben geleverd. Zij bespreken deze uitgave en gaan in op de Bijbel als “wereldbibliotheek”, hoe lees je de Bijbel en hoe overbrug je de kloof van de tijd van de Bijbel naar vandaag de dag.  

Ze kijken terug op hoe de Bijbel door de tijd heen gelezen is en hoe er telkens getuigd is van deze Bijbel. Ze wijzen op de waarde van extra informatie bij de uitleg van de Bijbel, maar ook op hoe de Bijbel telkens opnieuw inspireert, uitdaagt en je bevraagt. Het lezen van de Bijbel gaat dan ‘heen en weer’, je stelt vragen aan de Bijbel, maar de Bijbel stelt net zo goed vragen aan jou.  

Deze aflevering zet je stil bij het unieke van de Bijbel en hoe deze collectie boeken, vanuit verschillende tijden, culturen en genres de lezer uitdaagt en uitnodigt om het gesprek aan te gaan. Daarbij wordt niet voorbijgegaan aan de hete hangijzers en lastige passages die in de Bijbel staan, deze aflevering roept juist een nieuwe waardering op voor zulke teksten.

Meer over de Wetenschapsbijbel