Heilige Grond

#36 - Franciscus, paus en heilige. Met Willem Marie Speelman en Corinne Groenendijk

September 29, 2023 PThU & TUU
Heilige Grond
#36 - Franciscus, paus en heilige. Met Willem Marie Speelman en Corinne Groenendijk
Show Notes

Op 4 oktober is het dierendag, de naamdag van Franciscus van Assisi (1181 - 1226). Als Italiaanse, rijke jongeman koos hij ervoor om afstand van al zijn bezit te doen. Hij ontdekte: er is een goede manier van arm zijn. Als je geen bezit hebt, krijg je daar echte verbinding met de ander, met God, met de natuur en dus ook de dieren voor terug. 

Toen Jorge Mario Bergoglio in 2013 aantrad als paus, koos hij als eerste bisschop van Rome ook voor de naam Franciscus. In de afgelopen tien jaar heeft hij, als Jezuit, veel franciscaanse waarden het Vaticaan en de kerk binnengebracht. In tijden van economische en ecologische crises is de boodschap van Franciscus van Assisi immers onverminderd relevant. Tegelijkertijd schuurt de radicaliteit van zijn levensvorm. Afstand doen van al je bezit is een mooie denkoefening, maar we hoeven het niet in de praktijk te brengen. Toch?

In deze aflevering een gesprek met twee Franciscuskenners: katholiek Willem Marie Speelman en protestant Corinne Groenendijk. Zij vertellen over de invloed van beide Franciscussen en leggen uit hoe je op een geïnspireerde manier duurzaam kan leven.

Willem Marie Speelman is hoogleraar Franciscaanse Spiritualiteit, Theologie en Geschiedenis aan de Tilburg School of Theology en directeur van het Franciscaans Studiecentrum.

Corinne Groenendijk is predikant, geestelijk begeleider en trainer in geïnspireerd verduurzamen. Ze schreef het boek ‘Verduurzamen met Franciscus’ en leidt inspiratiereizen naar Assisi.